29 Jun 2012

Surat sahabat

Assalamu'alaikum, Apa khabar sahabatku? Aku doakan moga kau dan keluarga dalam keadaan sihat dan bahagia. Lama sudah kita tak bersua muka kan? Alhamdulillah, dengan kecanggihan teknologi, boleh juga kita saling bertukar ilmu walaupun hanya dalam alam maya. Macam mana guru-guru mu di sana? Sebenarnya, kita yang patut pandai bawa diri kan? Cikgu dah buat yang terbaik untuk kita semua. Hari tu, kau ada emel aku tentang tekanan udara. Kalau dapat 'share' selalu lagi bagus. Taklah kita fikir belajar sains untuk 'exam' saja. Aku pun nak kongsi sikit pasal sains ni. Kau tau tak, makanan yang kita makan sehari-hari ada asid dan alkali? Bahaya? Taklah...Memang biasa orang cakap asid saja,mesti rasa takut. Takut melecur...Sebab banyak sangat tengok tv yang menceritakan keburukan asid. Cuba tengok di berita, ada sindiket simbah asid lagi. Takpalah...nak buat macam mana. Cuma kita yang belajar sains ni taklah fikiran kita macam begitu. Baiklah, aku nak cerita dulu pasal ciri asid dan alkali. Asid ni rasanya masam, kalau asid tu pekat sangat mengakis, nilai pH kurang daripada 7, bertindak balas dengan kebanyakan logam untuk menghasilkan gas hidrogen dan menukarkan kertas litmus biru lembap kepada merah. Alkali pula rasanya pahit dan licin seperti sabun, kalau alkali tu pekat boleh mengakis, nilai pH lebih daripada 7 dan menukarkan kertas litmus merah lembap kepada biru. Nak cubakah? Cuba ambil cuka sama sabun. Cuka tu rasanya masam, sabun pula pahit dan licin. Jadi, cuka tu sejenis asid, sabun pula alkali. Taklah bahaya pun, malah sangat berguna. Kalau di sekolah, boleh minta cikgu tunjukkan asid hidroklorik pekat sama larutan natrium hidroksida pekat (alkali). Kedua-duanya boleh mengakis dengan mudah. Kami dulu guna kertas turas yang diletak atas jubin. Nak tau lagi? Air sebenarnya yang membolehkan sesuatu asid atau alkali menunjukkan sifatnya. Tanpa air, asid atau alkali tulen yang kering tak dapat tunjuk sifatnya. Macam manusia juga...ada 'sesuatu' yang menunjukkan sifat lelaki atau perempuan. Barangkali, kau bolehlah tanya cikgu kau di sana. Sekarang, aku nak bagi kongsi sikit bahan-bahan seharian yang berasid dan beralkali. Aku bagi sekali dengan pH nya. Jus limau, 2.3 Jus lemon, 2.5 Cuka, 2.8 Minuman bergas, 3.0 Minuman soda, 4.2 Pisang, 4.6 Teh, 5.5 Susu lembu segar, 6.5 Air suling, 7.0 Putih telur, 7.4 Sabun mandi, 8.5 Ubat gigi, 9.2 Susu magnesia, 9.8 Detergen, 11.5 Apa macam? Best kan dapat tahu benda-benda macam ni? Dulu kita fikir asid ni bahaya. Rupanya hari-hari makan asid. Erm...baiklah. Panjang sudah ni. Jangan lupa balas ya. Kita kongsi-kongsi. Nanti ada masa, boleh kita jumpa lagi..InsyaAllah... 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Memerihalkan inovasi teknologi

Inovasi teknologi merujuk kepada penghasilan dan penggunaan idea, pengetahuan, serta kemahiran teknologi untuk mencipta atau memperbaharui p...